La icònica cadira Panton, compleix 50 anysPanton Chair

La mítica cadira Panton, patentada pel prestigiós dissenyador Verner Panton, celebra en 2018 el seu 50 aniversari. Es tracta d’una peça atemporal i carismàtica que s’ha convertit en tota una referència al món del disseny i l’arquitectura.

Les seves línies sinuoses i la seva estructura ergonòmica i escultural van marcar un abans i un després als anys 60, ja que van representar una veritable revolució per a l’època. Panton va dedicar temps i esforços en buscar la manera de construir una cadira de plàstic modelada en una sola peça, amb les dificultats que això comportava per a l’època.

Panton Chair


Si bé la cadira va ser presentada oficialment als anys 60, els primers prototips daten dels anys 50, i proposaven una estructura en resina termoplàstica molt poc confortable. Als seus inicis la idea de Panton no va comptar amb massa suport i va estar a punt de cancel·lar el projecte.

1968, presentació oficial

La persistència de Panton en el seu projecte va fer que al 1967 Vitra produís una versió en polièster amb reforç en fibra de vidre. Poc després es desenvoluparia la versió definitiva en escuma de poliuretà, presentada a la Fira del Moble de Colònia al 1968.

Aquesta última versió va ser la que va començar a distribuir-se arreu del món i amb la que Verner Panton va saltar a la fama i va acabar convertint-se en un dels dissenyadors més reconeguts del segle XX. Al 1999, Vitra va presentar una versió de la cadira en polipropilè, que va permetre abaratir el seu cost i multiplicar les seves vendes.

Panton Chair


Verner Panton, un referent del disseny

Panton ha estat una de les figures que més han contribuït a l’evolució del disseny durant la dècada dels 60 i els 70. L’experimentació amb les formes i els colors, així com els seus projectes innovadors i atrevits van marcar la carrera artística del dissenyador, que es va acabar convertint en un dels personatges més influents de l’època al món del disseny.

Verner Panton